1.9.2019

Rouva C - Minna Rytisalo


Tämän kirjan luin koulua varten, ja ihme kyllä oli innostunut lukemaan tämän kirjan - toisin kuin muiden kouluun luettavien kirjojen kanssa. Olin aiemmin lukenut yhden Minna Canthin teoksen, Työmiehen vaimon, ja pidin siitä todella paljon. Niimpä päätin ottaa äidinkielen tehtävääni lukemiseksi Minna Canthin elämänkerran, koska halusin teitää enemmän naisesta.

Minna Rytisalon Rouva C kertoo Minnasta, kun hän aloittaa opiskelunsa Jyväskylän seminaarissa. Hän saa suostuteltua isänsä päästämään Minnan opiskelemaan opettajaksi ja maksamaan opinnoista. Jyväskylässä Minna ihastuu luonnontieteiden lehtoriinsa Ferdinand Canthiin ja sen lisäksi saa rinnalleen hyvän ystävän, Floran.

Minun on pakko sanoa näin alkuun, että vaikka odotin, että tämä olisi Minna Canthin elämänkerta, mutta kirja oli kaikkea muuta kuin sitä. Kirja toki kertoo Minna Canth nimisestä henkilöstä, mutta Rytisalo kuvailee itse, että kyseessä ei olisi enää sama Minna, jonka me tunnemme. Hänen tarinansa perustana on Minna Canthin elämä, mutta hän on rakentanut siitä oman kokemuksensa.

En siis arvostele tätä kirjaa faktojen perusteella, vaan yksittäisenä kaunokirjallisena teoksena.

Tiedän, että olen sanonut tätä paljon, mutta tämä on minun yksi lempikirjoistani. Kirjan kerronta on aivan uskomatonta ja samaistun Minnaan todella monella tasolla. Erityisesti mieleeni jäi se miten Rytisalo kuvailee fysiikkaa. En halua spoilata sitä, sillä haluan jokaisen lukevan kirjan. Kerronta on sävähdyttävän yksinkertaista ja kaunista. Tarinaan jäi kiinni, eikä siitä voinut enää irroittautua. Olin lumoutunut.

Itse tarina ja juoni oli polveileva ja vie lukijaa ajatuksesta ja paikasta toiseen. Sain kuulla Minnan sisäisestä maailmasta, opiskelijaelämästä, yhteiskunnan tilasta, sekä tietenkin Minnasta äitinä ja kirjoittajana. Rytisalo kertoo Minnan nuoruudesta kattavasti monelta eri taholta. Minusta ihaninta oli nähdä kuinka Minnassa herää yhteiskuntaan kriittisesti suhtautuva henkilö ja nuori kirjailija. Kaikki faktat eivät välttämättä ole juuri niinkuin kirjassa kuvaillaan, mutta tarina on itsessään on hurmaava, minkä takia en itse juuttunut etsimään kirjan ja oikean maailman väliltä eroja.

Henkilöhahmot olivat kaikki syvällisiä. Kirjasta näkyi selvästi, kuinka Minna tunsi välillä ylemmyyden tunnetta verrattuna muihin hänen ympärillä oleviin henkilöihin. Hahmot ovat realistisia, moniapuolisia ja ymmärsin heitä, vaikken aina ollut samaa mieltä heidän kanssa.

Tämä kirja on ennen kaikkea kasvutarina, kuten varmasti osaa odottaa. Minä pidin tästä kirjasta todella paljon ja ahmin sen hetkessä. Haluan myös lukea Minna Rytisalon esikoisteoksen ja toivon, että häneltä tulee myös uusia teoksia pian!

Arvosana:★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti