27.3.2020

Seitsemän veljestä - Aleksis Kivi



Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on yksi Suomen tunnetuimmista klassikoista. Kirja kertoo seitsemästä Jukolan veljeksestä ja heidän matkastaan aikuisuuteen. Veljesjoukko on naapurustossa tunnettu riehakkuudestaan. Pojat kuitenkin päättävät, että heidän tulee päästä ripille, jotta he voisivat mennä naimisiin. Niinpä he menevät lukkarin luo opettelemaan lukemaan, mistä heidän seikkailunsansa alkaa.

Pidin Seitsemästä veljeksestä paljon enemmän kuin odotin. Pienenä luin ahkerasti Mauri Kunnaksen kirjoja ja Seitsemän koiraveljestä oli yksi lemppareistani. Tunsin siis kirjan juonen jo, mikä helpotti lukukokemusta todella paljon. Seitsemän veljeksen lukeminen oli myös oudosti todella nostalgista, sillä lukiessani minulle tuli mieleen Mauri Kunnaksen teoksesta paljon kuvituksia ja muistoja kirjan parista.

Minä pidin todella paljon Aleksis Kiven kirjoitustyylistä. Hän kuvaili todella paljon ympäröivää luontoa, mikä tempasi minut mukaan kirjaan ja unohdin olevani omassa huoneessani, kun pystyin eläytymään tarinaan niin voimakkaasti. Erityisesti huomasin, että Kivi kuvailee todella paljon aurinkoa ja minkälaisen värityksen se antaa taivaalle. Se todella teki teksistä tunnelmallista ja ihanaa luettavaa.

Kaiken kaikkiaan Kiven kieli oli todella mielenkiintoista. Odotin sen olevan paljon vaikeampaa, mutta siihen tottui helposti. Kivi käyttää muutamia nykylukijalle outoja sanoja, sillä 1800-luvulla suomen kieli ei ollut vielä yleisesti vakiintunut tietynlaiseksi. Näin ollen hieman oudot ilmaisut ja sanat ovat välttämättömiä, mutta eivät mahdottomia.

Veljesten seikkailut itsessään olivat mielestäni tuodella huvittavia ja mielenkiintoista luettavaa. Lisäksi kirjan tapahtumat käsittävät monta vuotta, joten heidän näkee kasvavan riehakkaista pojista vastuullisiksi aikuisiksi. Tämän takia myös itse juoni on hidastempoinen, mutta Kiven mielenkiintoinen kieli piti minun nenän kiinni kirjassa.

Kokonaisuudessaan pidin Seitsemästä veljeksestä todella paljon, ja se nousi lempikirjojeni joukkoon. Olen pitänyt todella paljon 1800-luvulla julkaistuista suomalaisista kirjoista ja haluan lukea paljon lisää kirjoja tältä ajalta.

Arvosana: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti