10.4.2020

Wuthering Heights - Emily Brontë

Wuthering Heights (suom. Humiseva harju) alkaa siitä, kun herra Lockwood kuvailee päiväkirjassaan ensimmäisiä päiviä vuokralaisena Thrushcross Grange:ssä Yorkin maaseudulla. Hän lähtee vierailulle vuokranantajansa heathcliffin taloon, Humisevaan harjuun, missä hän saa Heathcliffistä todella epäkohteliaan kuvan. Hän tulee seuraavana päivänä takaisin ja tapaa Heathcliffin sukulaisia talossa. Takaisin Thrushcross Grangessa hän löytää huoneestaan päiväkirjoja, jotka kuvaavat Cathrinen ja Heathcliffin lapsuutta Humisevassa harjussa. Lockwoodin uusi palvelija Nelly kertoo olleensa Catherinin suvun palvelija ja alkaa kertomaan tarinaa heidän lapsuudessaan, sekä Heathcliffin ja Cathrinen traagisesta rakkaustarinasta.

Wuthering Heightsin lukeminen oli kokemus. Se on täynnä todella paljon käänteitä ja todella todella paljon draamaa. En ole eläessäni lukenut näin dramaattista kirjaa. kohtaukset menivät varsinkin kirjan alkupuolella lähes naurettavaksi, mutta se oli kuitenkin todella viihdyttävää. 

En tiennyt mitään kirjasta, kun aloitin sen lukemisen ja ehkä suurin yllätys oli se, kuinka synkkä Wuthering Heights lopulta on. Tuntui, että tämä kirja olisi ollut täydellistä luettavaa syksyllä, kun on pimeää ja sataa, kuten kirjassakin. Wuthering Heights sijoittuu Yorkin maaseudulle, missä on jo muutenkin todella sateista. Lisäksi Humiseva harjukin on todella tunnelmallinen paikka, sillä se on klassinen ränsistynyt viktoorialainen kartano. Kokonaisuudessan ympäristön erinomainen kuvaus toi tarinalla synkän goottisen tunnelman.

Itse juoni on todella nopeatempoinen sekä täynnä käännöksiä ja yllätyksiä. Juoni eteni minulle hieman liian nopeasti, ja olisin halunnut, että tapahtumiin olisi pysähdytty pidemmäksi aikaa ja niitä olisi tutkiskeltu enemmän. Tarinan keskiössä oleva Heathcliffin ja Cathrinin suhde on todella intohimoinen, vaikkakin toksinen. Heidän suhteensa intohimoisuus sekä naurettavuus teki siitä todella koukuttavan. En pystynyt lopettamaan lukemista, kun halusin tietää mitä heille tapahtuu. Kuitenkin itse Cathrinen ja Heathcliffin osuus tarinassa jää melkopieneksi, sillä hieman ennen kirjan puolta väliä siirrytään seuraamaan seuraavaa sukupolvea, mikä oli todella mielenkiintoista. Kuitenkin Heathcliffin ja Cathrinin suhde on tarina jatkuvasti läsnä taka-alalla, sillä se motivoi monia hahmoja tekemään asioita tietyllä tavalla.

Kuten sanoin jo, en pitänyt Heathcliffin tai Cathrinen hahmosta ollenkaan. Heathcliff on kiehtova hänen julmuutensa takia, mutta Cathrine on vain yksinkertaisesti ärsyttävä. Hän on todella impulsiivinen ja välillä en ymmärtänyt hänen käyttäytymistään ollenkaan. Kirjassa kaikki hahmot olivat todella epämiellyttäviä ja irrationaalisia. Ainoa hahmo, kenestä todella pidin on Edgar Linton ja Nelly Dean. He tuntuivat olevan ainoita järkeviä hahmoja, sekä he pitivät Cathrineä ja Heathcliffiä hieman kurissa.

Kokonaisuudessaan nautin todella paljon Wuthering Heightsista. Luin sen todella nopeasti sen dramaattisuuden takia ja siihen jää koukkuun todella nopeasti. Tämä tuntui ehdottomasti guilty pleasure kirjalta, vaikka se onkin todella tunnettu klassikko. Suosittelen todella tätä kirjaa, sillä se on todelle viihdyttävä ja uskomaton lukukokemus.

Arvosana: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti