6.8.2019
Record of a Spaceborn Few (Wayfarers #3) - Becky Chambers
Record of a Spaceborn Few on jatkoa Wayfarers trilogialle. Tässä osassa seurataan maasta lähtenyttä avaruusalusta, jolla viimeiset ihmiskunnan jäsenet pakenivat maasta avaruuteen. Aluksi tavoitteena oli löytää planeetta, jolle he voivat asettua, mutta alus jäi kiertämään avaruuteen. Aluksella seurataan viittä erittäin erilaisissa elämäntilanteissa olevaa ihmistä. Tessa on kahden lapsen äiti, joka yrittää saada lapsensa tuntemaan olonsa turvalliseksi aluksella. Eyas on patologi ja löytää ystävyyden yllättävästä paikasta. Kip on nuori, joka on juuri pääsemässä koulusta, mutta ei tiedä, mitä haluaa tehdä elämällään. Isabella on 70-vuotias arkistoija, joka johdattaa vierasta aluksella ja näin lukijakin pääsi tutustumaan alukseen ja sen historiaan. Viimeisenä vielä on Sawers, joka tuli alukselle planeetalta vaihtelun perässä, mutta löytää itsensä todella vaarallisesta tilanteesta.
Minulla on paljon ajatuksia tästä kirjasta.
Aivan aluksi minun on pakko myöntää, että olin hieman pettynyt. Pidin ensimmäisestä osasta todella paljon. Toinen osa tuntui ehkä hieman valjulta verrattuna ensimmäiseen, mutta pidin siitä silti todella paljon. Kuitenkin kolmas osa... Vaikka tarina oli mielenkiintoinen ja samassa maailmassa, minusta tuntui, että juoni oli minulle liian minimaalinen.
Juoni seurasi lähinnä henkilöhahmojen päivittäistä elämää, eikä se ollut, mitä odotin kirjalta. En ollut koukussa juoneen ja minua ei alussa oikein kiinnostanut, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kuitenkin noin puolenvälin jälkeen aloin kiinnostua, kun alkoi tapahtua.
Henkilöhahmot mielestäni olivat tässä kirjassa hyviä ja heitä on erinomainen kirjo. Heillä oli kaikilla omat ja hyvin erilaiset ongelmat (kuten ensimmäisessä osassa), mistä pidin todella paljon. Sain seurata laivan elämää monesta näkökulmasta, mikä oli erinomainen valinta kirjailijalta. Pidin myös siitä, kuinka hahmojen elämät vaikuttivat teoksen alussa olevan kaukana toisistaan, mutta loppua kohden ne punoutuivat yhteen.
Minun on pakko puhua myös miljööstä, kun on kyse tästä sarjasta. Tämän kirjasarjan maailma on aivan uskomattoman monimuotoinen ja lumoava. Nämä ominaisuudet johtuvat siitä, että päästään tutustumaan uusiin lajeihin, jotka elävät toisilla planeetoilla. Heillä on oma kulttuuri ja oma todella mielenkiintoinen biologia. Tässä kirjassa kuitenkin keskityttiin ihmisiin, joten vastaavaa tunnelmaa ei tullut. Kirjassa mainittiin kaksi eri lajia ihmisten lisäksi. Kuitenkin yhteen lajiin tutustuttiin todella hyvin, mikä oli minusta todella kiehtovaa. Jäin silti toivomaan lisää.
Kuten aiemmissa osissa, kirjassa tutkiskeltiin yhteiskunnallisia teemoja. Tässä osassa isossa asemassa oli maahanmuutto ja muukalaisviha. Chambers esittää myös ratkaisuja näihin onglemiin, mistä pidin todella paljon. Lisäksi hän pohdiskeli kirjan aikana tarkoitusta monesta eri näkökulmasta. Kirjan takakannessa on kysymys: "What is the purpose of a ship that has has reached its destination?" eli vapaasti käännettynä: "Mikä on aluksen, joka on saavuttanut määränpäänsä, tarkoitus?". Kuitenkin tätä teemaa pohditaan pidemmälle. Kip miettii aikuisuutensa porteilla, mikä on kaiken tarkoitus. Arkoistoija muistuttaa työssään ihmisiä siitä, mikä tarkoitus arkistoilla ja menneisyyden muistamisella on. Eyas miettii työssään, mikä on hänen tehtävänsä ja rituaalien tarkoitus. Näkökulmia on monia tähän pohdintaan ja kirjasta niitä löytyy useita.
Chambers kosketteli kirjassa myös kolonialismia ja sen vaikutuksia. Minusta hän teki pohdinnan todella hyvin, koska asettivat ihmiskunnan uhrimaiseen asemaan ja sai minutkin miettimään kolonialismia uudella tavalla.
Kirjaa lukiessani minulla oli hieman tylsää ensimmäiset 100 sivua, mutta kun pääsin niiden yli, nautin kirjasta todella paljon. Lopun jälkeen fiilikset jäivät hyviksi ja jäin janoamaan lisää. Kirja on pohdiskeleva ja se ei ole vielä asia, mihin olen tottunut kirjallisuudessa, mutta minusta tuntuu, että sain tästä kirjasta paljon irti ja rohkaistuin lukemaan filosfisempia tekstejä.
Arvosana: ★★★★
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti