29.9.2019

Lady Midnight (The Dark Artifices #1) - Cassandra Clare


Avasin ensimmäisen Cassandra Claren kirjan ala-asteella ja ahmin Varjojen Kaupungit -sarjan kokonaisuudessaan silloin. Kesällä otin itseäni niskasta kiinni ja luin the Infernal Devices -trilogian, josta pidin jopa enemmän kuin Varjojen Kaupungit sarjasta. Ostin kesällä Clare-huumani aikana myös kirjailijan uusimman trilogian ensimmäisen teoksen: Lady Midnight -kirjan.

Lady Midnight istui kuukauden hyllyssäni, kunnes se alkoi vetämään minua puoleensa syyskuun aikana. Niinpä pari päivää ennen yo-kokeita aloitin kirjan lukemisen (virhe). Sain kirjan vihdoinkin päätökseen ensimmäisen kokeen jälkeen ja pidin siitä todella paljon. Tunsin itseni taas kuudesluokkalaiseksi lukemassa Tuhkakaupunkia peiton alla myöhään yöllä. Kirja ei antanut minun tehdä mitään muuta kuin lukea sitä ja kun pääsin sen loppuun, halusin vain lisää.

Lady Midnight kertoo Emmasta ja Julianista, jotka ovat varjojen metsästäjiä ja parabataita Los Angelesin instituutissa. Tapahtumat sijoittuvat viisi vuotta Taivaallisen tulen kaupunki -kirjan jälkeen. Los Angelisissa tapahtuu salaperäisiä murhia ja Emma alkaa tutkimaan niitä. Julianilla on vaikea tilanne, sillä hänen vanhempansa ovat kuolleet sodassa ja hän huolehtii nuoremmista sisaruksistaan hänen poissaolevan setänsä sijaan. Lisäksi Emma taistelee tunteidensa kanssa, sillä hän on ihastunut Julianiin, vaikka parabait eivät saisi olla toistensa kanssa suhteessa.

Kirjassa oli monia vahvuuksia, joista keskeisin on Claren kyky luoda koukuttava juoni. Joka luvulla oli tarkoitus ja oli mahdotonta lukea vain yksi luku. Koko ajan tapahtui jotain ja mielenkiinto pysyy yllä.

Olin myös todella positiivisesti yllättynyt romanssin asemasta tässä romaanissa. Kirjan yleisenä teemana oli rakkaus ja sitä käsiteltiin monella eri tavalla. Kuitenkaan romanssi ei noussut pääjuonen rinnalle, vaan oli sivussa, toisin kuin toisissa Claren kirjoissa. Pidin siitä todella paljon, koska en itse oikein ole romanssin päälle. Minua silti huolestuttaa, koska kirjan lopussa näytetään ottavan toinen lähestymistapa aiheeseen, joten olen hieman epävarma seuraavan osan lukemisesta.

Kirjan henkilöhahmot olivat aivan toista luokkaa mitä he ovat olleet Claren aikaisemmissa romaaneissa. Erityisesti pidin Emmasta ja Markista. Molemmat olivat todella tasapainoisia ja heillä (kuten kaikilla kirjassa) on selkeä persoonallisuus. Vaikka kirjassa oli heti ensimmäisistä luvuista asti paljon hahmoja, jokaiseen pystyi tutustumaan hyvin, koska jokainen on niin erilainen.

Lisäksi tässä romaanissa oli todella erilaisia ihmisiä. Jokaisella on selkeä oma persoonallisuus, eivätkä ne ole stereotyyppisiä hahmoja. Kirjassa on myös paljon sateenkaari-ihmisiä ja monia eri etnisyyksiä, mikä oli aivan mahtava bonus.

Pidin myös todella paljon siitä kuinka Clare laajentaa varjojen metsästäjien maailmaa. Kirja ei tunnu vanhan asian jankkaamiselta, vaan uusia asioita löytyy maailmasta. Tähän vaikuttaa se, että Emma ja Julian ovat kasvaneet varjon metsästäjiksi, joten heti kirjan alussa sukelletaan syvälle maailmaan ilman yksityiskohtaisia esittelyjä.

Lady Midnight -kirjassa oli kuitenkin omat heikkoutensa. Suurin ärsytyksen syy oli minulla vanhojen hahmojen näyttäytyminen kirjassa. Tuntui, että koko ajan mainittiin jotain Jacesta ja Clarysta, enkä oikein pitänyt siitä. Haluaisin, että tämä olisi ennemmin itsenäinen trilogia, kuin todella sidoksissa muihin Claren sarjoihin. Toki yksittäiset cameot saavat minutkin hymyilemään, mutta mielestäni tässä kirjassa oli niitä vain liikaa.

Lopussa oli myös asia, joka sai minut pyörittelemään silmiäni. (yritän todella olla spoilaamatta) Kirjan aikana Emma on järkevä, vahva ja omapäinen hahmo, eikä hän ärsyttänyt minua ollenkaan. Kuitenkin lopussa hän tekee todella lapsellisen ja irrationaalisen päätöksen, joka ei tunnu ollenkaan hänelle luontaiselta. Tuntui, että Clare lisäsi sen vain kirjaan draamaa lisätäkseen. Se jätti minulle hieman pahan maun suuhun kirjan loputtua.

Kokonaisuudessaaan Lady Midnight on vahva kokonaisuus ja odotan innolla sarjan seuraavia osia (kakkososa on jo hyllyssäni niin pääsen lukemaan sen pian!) Suosittelen kirjaa todella paljon jos varjonmetsästäjien maailma on jo ennestään tuttu. Ennen tätä kirjaa suosittelen lukemaan Claren aikaisemmat kirjasarjat, koska edessä on muuten spoilereita.

Arvosana:★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti