24.4.2020

The Brief and Wondrous Life of Oscar Wao - Junot Díaz


The Brief and Wondrous Life of Oscar Wao kertoo dominikaanisesta perheestä, joka asuu New Jerseyssä ja sukupolvien yli vaikuttaneesta kirouksesta. Kirjassa seurataan pääasiassa Oscaria, joka on yksinäinen fantasia- ja scifikirjoja rakastava nörtti. Hänen suuri unelmansa on löytää itselleen tyttöystävä ja niinpä hän rakastuu tyttöihin todella helposti ja pelästyttää heidät voimakkailla tunteillaan. Lisäksi kirjassa seurataan Oscarin perhettä ja sen historiaa.

Minulla jäi tästä kirjasta todella ristiriitainen olo. Kirjassa on osia, joista pidin todella paljon, mutta myös osia, jotka olivat mielestäni todella huonosti tehtyjä. Kokonaisuudessaan pidin todella paljon sukupolvet ylittävästä tarinasta, mutta jotkut aspektit tekstistä jäivät hiertämään.

Kirjassa seurataan Oscarin perhettä todella tarkasti. Hänen äitinsä Beli on stereotyyppisen tiukka äiti ja hän sairastaa kirjan aikana syöpää. Oscarilla on myös sisko Lola, joka on villimpi tapaus. Lolan ja hänen äitinsä välit ovat todella kireät. Lola kuitenkin hoitaa kotia ja Oscaria kun heidän äiti on sairastanut ja hänen äitinsä on siltä Lolalle todella ankara. Kirjan perhekeskeisyys tuo siihen lämpimän tunnelman, vaikkakin siinä käsitellään vaikeita asioita.

Pidin todella paljon siitä, miten Lolan ja Belin suhdetta käsiteltiin. Vaikka välit ovat kireät, he eivät aktiivisesti vihaa toisiaan jatkuvasta, vaan osaavat myös näyttää toisilleen kuinka välittävät toisistaan. Heidän välillään on todella pysäyttäviä ja koskettavia hetkiä, joista pidin todella paljon. Äidin ja tyttären suhteen monimutkaisuus tulee esille Belin ja hänen kasvattiäitinsä La Incan suhteessa. Suvussa esitetyt äiti-tytär suhteet vaikuttavat periytyviltä, mikä oli mielestäni mielenkiintoista luettavaa.

Kirjassa lisäksi käytiin paljon läpi Dominikaanisen tasavallan historiaa. Kirjailijan suolaisuus Yhdysvaltojen historian opetusta kohtaan paistoi rivien väleistä läpi todella selkeästi. En oikein pitänyt ajoittain sävystä, jolla historiaa tuotiin esille, mutta se oli todella mielenkiintoista ja antoi itse tarinalle todella paljon syvyyttä.

Oscarin hahmon kanssa minulla oli paljon ongelmia. Omalla tavallaan ymmärsin häntä, mutta toisaalta hän oli mielestäni todella ärsyttävä, vaikka kirjailija on todennäköisesti tarkoittanut, että Oscaria tulisi sääliä. Oscar on mielestäni klassinen Nice Guy -tyylinen hahmo. Hän asettuu jatkuvasti uhrin asemaan. Kun tyttö ei pidäkkään hänestä, vaan toisesta, hänen päässään liikkuu vain kuinka paljon parempi hän olisi itse ollut tytölle ja velloo itsesäälissä.

Oscarin uhrin asemaan asettuminen alkoi kirjan loppupuolella tuntumaan jo todella turhauttavalta. Hänen kokemuksensa eivät olleet mukavia, mutta hänen pakkomielteensä saada tyttöystävä tuntui olevan hänen elämänsä suurin osa. Lisäksi vaikutti, ettei häntä kiinnostanut itse ihminen, jonka kanssa hän voisi aloittaa suhteen, vaan itse idea suhteesta tai seksin harrastamisesta on Oscarille paljon houkuttelevampi.

Lisäksi kertoja tässä tekstissä on todella outo. Kertoja vaihtelee jatkuvasti, mikä on todella hyvin tehty. Se myös osoittaa kuinka epäluotettava kertoja Oscar on ja se paljastaa, miten muut hänet todellisuudessa näkevät: poikana, joka ei koskaan aikuistunut, eikä osaa pitää omia puoliaan. Tämä osaltaan teki kirjasta minulle hieman nautittavampaa. Tekstissä on tämän lisäksi yksi todella seksistinen kertoja. Hän käyttää todella stereotyyppisesti seksistisiä lausahduksia, kuten "hän heittää kuten tyttö" ja kohtelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa oikeutettuna. En osannut sanoa, kuuluuko noissa lauseissa kertojan vai Oscarin ääni, ehkä kummankin. Siitä tuli kuitenkin todella epämukava olo. Hermostuksissani aloin lukemaan kirjasta hieman netistä ja kävi ilmi, että Díaz on tehnyt tarkoituksella todella seksistisen kertojan osoittaakseen yhteiskunnan epäkohtia. Minuun tämä tapa ei kuitenkaan iskenyt. Pahimmat letkautukset ovat kirjan ensimmäisissä luvuissa, mutta sen jälkeen se rauhoittuu.

The Brief and Wondrous Life of Oscar Wao on todella monipuolinen, minulle jokseenkin ristiriitainen kirja. Loppujen lopuksi kirja jätti minut hieman hämmentyneeksi. En tiedä tarkalleen, mitä kirjailija halusi teoksellaan sanoa, jonka takia olen melko varma siitä, että haluan lukea kirjan uudestaan, jotta voisin saada siitä enemmän irti kuin hämmennyksen tunteen.

Arvio: ★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti