29.7.2019

Throne of Glass - Sarah J Maas

After serving out a year of hard labor in the salt mines of Endovier for her crimes, 18-year-old assassin Celaena Sardothien is dragged before the Crown Prince. Prince Dorian offers her her freedom on one condition: she must act as his champion in a competition to find a new royal assassin.

Her opponents are men-thieves and assassins and warriors from across the empire, each sponsored by a member of the king's council. If she beats her opponents in a series of eliminations, she'll serve the kingdom for four years and then be granted her freedom. Celaena finds her training sessions with the captain of the guard, Westfall, challenging and exhilarating. But she's bored stiff by court life. Things get a little more interesting when the prince starts to show interest in her ... but it's the gruff Captain Westfall who seems to understand her best.

Then one of the other contestants turns up dead ... quickly followed by another. Can Celaena figure out who the killer is before she becomes a victim? As the young assassin investigates, her search leads her to discover a greater destiny than she could possibly have imagined.


Olen omistanut jo kauan Throne of Glass -kirjan. Luin sen vuonna 2015, kun hypetys sarjasta oli suurimmillaan. Kuitenkin olin silloin vielä aloittelija, mitä tulee englinnin kielisten kirjojen lukemiseen, joten en saanut kirjasta paljoa irti ja juoneen jäi aukkoja. Tänä kesänä kuitenkin päätin että haluan lukea sarjan alusta loppuun kunnolla, varsinkin sen takia, että voin imeä sarjan kokonaisuudessaan, eikä minun enää tarvitse odottaa viimeistä osaa vuotta.

Throne of Glass kertoo Celaena nimisestä 18-vuotiaasta salamurhaajasta, joka on jäänyt kiinni ja joutunut suolakaivoksiin pakkotyöläiseksi. Kuitenkin vuoden pakkotyön jälkeen kruunun prinssi Dorian tulee kaivoksille mukanaan tarjous Celaenalle. Jos tyttö onnistuu voittamaan suuren kuninkaan järjestämän kilpailun, jossa valitaan kuninkaan salamurhaaja, hän olisi neljän vuoden salamurhaajana työskentelyn jälkeen vapaa. Celaena tarttuu tarjoukseen välittömästi ja hän matkaa Prinssin mukana Riftholdiin mukaan kilpailuun, mistä seikkailu alkaa.

Luettuani kirjan ymmärsin mistä hypetys johtui. Tuntui että se on raikas tuulahdus nuortenkirjallisuuden saralla ja asettaa riman korkealla tuleville kirjoille - kaikissa genreissä. Minä pidin kirjassa erityisesti siitä, että Celaena on itsenäinen hahmo ja hän osaa tehdä omat päätöksensä ja ilmaisee kun ei pidä jostakin. Lisäksi hän on monipuolinen hahmo. Hän ei ole yksi monista "ei niinkuin muut tytöt" -hahmoista, vaan hänellä on feminiininen ja maskuliininen puoli, eikä hän pelkää näyttää kumpaakin. 

Celaena on todella itsevarma ja hän ei ujostele kertoa omista kyvyistään. Tämä on haitannut muutamia, ja minustakin se oli alussa ärsyttävää. Kuitenkin loppua puolen huomasin, että hän oli kehittynyt hahmona, eikä enää koko aikaa sanonut kuinka badass on. Tämä mielestäni oli hyvä temppu kirjailijalta.

Lisäksi olin myös iloinen nähdessäni, että kirjassa on ystävyyssuhteita, jotka ei yhtäkkiä vain unohdu. Ihmisuhteista kirjassa ei korosteta vain romanttisia, vaan myös platonisia, mikä on mielestäni harvinaista erityisesti nuorten kirjoissa. Kirjassa alkoi kehittyä kolmiodraama, mistä olen hieman skeptinen, koska en niistä sen kummemmin piittaa. Kuitenkin loppu oli mielestäni järkeävä, eikä ketään jätetty roikkumaan. Jatkaessani kirjasarjaa, toivon että se ei jatku kuuden kirjan ajan.

Juonen puolesta kirja ei pettänyt minua. Jatkuvat käänteet pitivät nenäni kiinni kirjan tapahtumissa, minkä takia luin kirjan kahdessa päivässä. Juoni mielestäni eteni loogisesti ja ei ollut ennalta-arvattava. En jaksa odottaa mitä seuraavassa kirjassa tapahtuu, koska mahdollisuuksia on paljon, mihin tarina jatkaa kulkuaan.

Throne of Glass oli selväsi kirja, jossa maailma rakennettiin tulevia kirjoja varten. Monessa kohdassa oli pitkiä kohtia, joissa maailman toimintaa selitettiin. Mielestäni tämä tehtiin hyvin ja sarjalla on näin ollen vahva pohja jatkaa eteenpäin. Minusta mielenkiintoista oli erityisesti keijut, joita mainittiin useaan otteesseen. Toisvottavasti tätä laajennetaan seuraavissa kirjoissa

Tämä kirjasarja ei ole kaikille ja hypetys on selvästi aiheuttanut ihmisten pettymisen kirjaan. Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka ovat jo lukeneet jonkin verran nuortenkirjoja ja haluavat kokeilla jotain aivan uutta. Kirjan fantasiaelementit selitetään hyvin ja se on erittäin hyvä kirja ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet fantasian lukemisen aloittamisesta. Kirjaan kannattaa kuitenkin lähteä pienellä varauksella, ettei liika hypetys aiheuta suuria pettymiksiä. 

Itse pidin kirjasta valtavasti ja aion ehdottomasti jatkaa sarjan lukemista. Tämä on sellaista fantasiia mitä olen jo pitkään etsinyt ja en malta odottaa mihin tarina seuraavaksi menee.

Arvosana:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti