2.8.2019

A Long Way to a Small Angry Planet (Wayfarers #1) - Becky Chambers



Tämä kirja seisoi kauan (vuoden) hyllyssäni ennenkuin aloin lukemaan sitä. Minun olisi pitänyt lukea tämä aikaisemmin. Luin kirjan todella nopeasti ja pidin siitä todella paljon. Tämä tuli kuitenkin luettua heinäkuussa, mutta pidin siitä niin paljon, että haluan kirjoittaa siitä tänne blogiin. Uskon että tämä on tämän vuoden lempikirja, ellei kaikkien aikojen.

A Long Way to A Small Angry Planet alkaa siitä, kun Rosemary aloittaa uuden elämän Wayfarer avaruusaluksella. Hän tapaa monilajisen miehistön ja ihmiskapteenin. Miehistön tehtävänä on puhkaista reikiä avaruuteen ja luoda madon reikiä. He saavat hyväpalkkioisen tehtävän pitkän matkan päästä ja näin he lähtevät vaaralliselle matkalle. Matkalla he vierailevat monilla eri planeetoilla ja oppivat paljon uutta.

Tämä kirja on mahtava. Tarina on selvästi enemmän henkilöhahmo painotteinen ja juoni on hidas, mutta se teki tästä kirjasta juuri niin mahtavan. Kirjan aikana pääsee tutustumaan Chamberisin luomaan moniuloitteiseen avaruusmaailmaan. Maailman rakennus on tässä osassa selvästi vahvassa osassa ja silti sen jälkeen jää vain haluamaan lisää. Jokaisen kerran kun sain tietää jotain uutta, ihmettelin miten ihmeessä Chambers on keksinyt jotain niin kaunista.

Juonessa on omat käänteensä, mutta se ei ole pääasemassa, vaan kirja kertoo enemmän matkasta, kuin itse päämäärästä. Minua tämä ei haitannut vaan pidin siitä kuinka sain tutustua maailmaan ja henkilöhahmoihin.

Tämän kirjan henkilöhahmot ovat parhaita hahmoja, joista olen pitkään aikaan lukenut. Jokaisella on oma selvä persoonallisuus ja omat taistelut, joita he käyvät terveellä tavalla läpi (ihanaa vaihtelua normi ya kirjoihin). En mennyt missään vaiheessa sekaisin siitä kenestä puhutaan, koska jokainen on niin omanlaisensa. Lemppareikseni nousi Jenks (comic relief) ja Sissix, joka on todella badass.

Lisäksi arvostin todella paljon, että tässä kirjassa on todella monenlaisia ihmissuhteita todella erilaisissa tilanteissa. Romanssia, ystävyyttä ja perhesuhteita löytyy ja jokainen kuvataan todella hyvin ja kauniisti. Pidin myös siitä, että kirjan lopussa kaikki eivät päätyneet yhteen toistensa kanssa, vaan ystävykset säilyivät ystävyksinä ja ne joilla klikkasi päätyivät yhteen.

Chambers haastaa jatkuvasti meidän ajatuksiamme yhteiskunnastamme ja länsimaalaisesta kulttuurista. Tässä kirjassa hän käsitteli paljon ihmissuhteita, kehonkuvaa, sukupuolta (erityisesti pronomineja, joka on kuuma juttu Yhdysvalloissa) sekä rotua. Tämä tapahtuu kuitenkin tarinan ja maailman ehdoilla, eikä se tunnu saarnaamiselta, vaan luontevalta osalta tarinaa.











Lukiessani innostuin laittamaan muistilappuja kirjaan ja alleviivaavaan ja kommentoimaan asioita. Sanon, että tämä oli todella mukava kokemus. Kun luen kirjaa uudestaan, näen mitä juuri tällä hetkellä olen ajatellut siitä.

Tämä trilogia ei seuraa yhtä isoa tarinaa, vaan siinä on kolme eri tarinaa, jotka ovat itsenäisiä tarinoita. Kuitenkin ne kannattaa lukea julkaisujärjestyksessä, koska kahden seuraavan kirjan tapahtumat sijoittuvat tämän kirjan jälkeen. Lisäksi maailmaa selitetään eniten tässä osassa, joten tämän lukeminen on mielestäni välttämätöntä, että voi kunnolla ymmärtää seuraavat osat.

Suosittelen tätä kirjaa, jos pitää fantasiasta ja scifistä, sekä slow-burner kirjoista.

Arvosana: ★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti