16.8.2019

Tulenarkoja asioita - Celeste Ng

Celeste Ng:n romaani Tulenarkoja asioita löysi tiensä luokseni Goodreadsin vuoden kirjat -listalta. Huomasin tämän kirjan olevan äänikirjana Bookbeatissä ja aloin kuunnella sitä. Pakko myöntää, siinä meni hetki. Kuitenkin pidin kirjasta todella paljon ja nyt minun tekee mieli lukea Celeste Ng:n esikoisteoskin.

Tulenarkoja asioita kertoo Shaker Heightsista. Se on aivan tavallinen amerikkalainen lähiö. Richardsonien perhe vastaa amerikkalaista unelmaa ja he elävät ulkopuolelta katsottuna lähes täydellistä elämää. Asuinalueelle kuitenkin muuttaa taiteilijasielu Mia ja hänen tyttärensä Pearl. Tämä tapahtuma alkaa järisyttämään lähiötä pahemmin kuin koskaan aikaisemmin ja kulissit nousevat asukkaiden edestä ja jäljelle jää ihmiset.

En halua avata kirjan juonta tästä enempää tai muutenkaan tarkemmin. Mielestäni on parasta, että kirjaan hyppää kuin tuntemattomaan. Silloin siitä saa eniten irti ja tarinassa jää enemmän itselle selvitettäväksi.

Mistä edes aloitan? Vaikka siitä juonesta. Kirjan juoni on todella mukaansatempaava, joka on outo, sillä se on myös hidastempoinen. Kuitenkin kuuntelin kirjaa jatkuvasti enkä pystynyt lopettamaan. Seurannassa on lähinnä henkilöhahmot ja heidän taustat. Usein kirjan aikana pompattiin 20 vuotta taakseppäin jonkun ihmisen nuoruuteen, jolla selitettiin hänen motiivinsa ja luonteensa. Tämän takia juoni ei edistynyt hirveästi kirjan varsinaisessa aikajanassa, mutta silti se oli eheä kokonaisuus. Muutamissa kohdissa alkoi ärsyttää hyppely ja halusin vain päästä seuraamaan varsinaista juonta.

Henkilöhahmot tässä kirjassa olivat jokainen omanlaatuisia ja ne erottuivat selkeästi toisistaan. Jokaisella oli omat ongelmansa ja puuttensa. Vastaavasti jokaisella oli omat onnistumisensa ja hyvät puolensa. Jokaisen henkilön toiminta oli ymmärrettävää, vaikka siihen ei samaistunut ja mielestäni se oli tämän kirjan vahvuus: antaa lukijan elää näiden henkilöhahmojen elämää.

Kirjoitustyyli oli yksinkertainen, mutta sävähdyttävän kaunis. Yksinkertaisuudesta huolimatta Ng:n onnistui kuvaamaan ihmisyyttä tarkasti ja nerokkaasti. Hän onnistuu kommentoimaan länsimaalaista elämäntapaa ja yhteiskunnan normeja niin rivien välistä, kuin suoraan heittämällä kommentin lukijalle.

Suosittelen todella paljon Tulenarkoja asiota kirjaa kaikille! Tämä blogi on alkanut positiivisten arvioiden merkeissa ja toivon että hyvien kirjojen putki jatkuu minulla.

Arvostelu: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti