3.4.2020

Miten aloittaa klassikkojen lukeminen


Klassikoiden lukeminen on jokseenkin pelottavaa. Paksut kirjat, joissa on intensiivistä proosaa vaikuttavat todella raskaalta ja epämiellyttävältä luettavalta. Kynnys klassikoiden lukemiseen (ainakin minulla) on korkea sen takia, että kieli on vaikeaa ja klassikoiden arvotus on korkeaa.

Kuitenkin olen viime aikoina päässyt klassikoiden maailmaan, ja nyt pidän todella paljon niiden lukemisesta ja uusien teosten löytämisestä. Tiedän, että klassikoiden lukeminen voi tuntua pelottavalta, joten olen koonnut muutaman vinkin niiden lukemisen aloittamiseen, sekä muutamia kirjasuosituksia.

1. Lyhyet klassikot ovat uusi ystäväsi

On olemassa paljon klassikoita, jotka ovat alle 200 sivua. Niiden avulla voi helposti aloittaa klassikoiden lukeminen, sillä ne eivät välttämättä tunnu yhtä pelottavilta, kuin ne tuhannen sivun tiileskivet.

2. Suosi novellikokoelmia ja näytelmiä

Monet kirjailijat ovat kirjoittaneet romaanien ohella myös paljon novellikokoelmiä. Itse ainakin koen, että niitä on paljon helpompi aloittaa lukemaan kuin isompaa teosta. Novellien avulla voi helposti tutustua moniin eri kirjailijoihin, ja samalla tottuu vanhempien teosten lukemiseen.

Lisäksi on monia näytelmiä, jotka ovat saaneet klassikon aseman. Näytelmiä on helppo lukea ja niiden kielikin on yleensä selkeämpää kuin romaanien. Lisäksi näytelmissä on yleensä paljon toimintaa, minkä takia niissä on helppo pysyä perässä.

3. Lue tiivistelmä kirjasta ennen lukemista

Tiedän, että tässä spoilautuu ja pahasti. Kuitenkin näin pysyy paljon helpommin kärryillä tapahtumissa ja pystyy keskittymään kielen ymmärtämiseen. Netistä löytyy paljon tiivistelmiä klassikoista. Parhaimmat mielestäni löytyy osoitteesta sparknotes.com. Tiivistelmät ovat englanniksi ja siellä on myös paljon muutakin materiaalia monista kirjoista. Lisäksi tiivistelmää pystyy lukemaan luku kerrallaan, jolloin ei spoilaannu koko kirjasta ja pysyy helposti kärryillä.

4. Tunnista mistä pidät, ja mistä et

Klassikoita lukiessa voi helposti olla ulkoinen paine pitää kirjasta. Kuitenkin parasta lukijana on olla rehellinen itselleen mistä pitää ja mistä ei. Näin säästät itseltäsi paljon aikaa ja hermosoluja. Vältyt pakottamasta itseäsi lukemaan kirjoja, joista et pidä ja löydät helpommin kirjoja, jotka oikeasti sopivat sinulle.

5. Hyödynnä elokuvia ja TV-sarjoja

Klassikoista on tehty lukemattomia TV-minisarjoja, elokuvia ja näytelmiä. Näiden avulla voi saada hyvän yleiskäsityksen juonesta ja henkilöhahmoista, jonka jälkeen myös kirjan lukeminen on helpompaa. Jos kuitenkaan et millään halua nähdä mitään adaptaatiota kirjasta ennen lukemista, niin niiden katsominen myös jälkeen päin kokoaa tarinaa yhteen.

Suosituksia:

Suosittelen, että klassikoiden lukeminen kannattaa aloittaa lähi vuosisadoilta. 1800-luvulta eteenpäin on kirjoitettu monia todella hyviä klassikoita aloittelijoille. Nämä kaikki ovat kirjoja, mitä olen itse lukenut ja mielestäni ne sopivat hyvin esittelyksi klassikoiden maailmaan. Jos teillä on jotain suosituksia, niin kertokaa kommenteissa!

1800-luku
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet
Jules Verne: Matka maailman ympäri 80 päivässä
Henrik Ibsen: Nukkekoti
Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani

1900-luku
John Steinbeck: Punainen poni (novellikokoelma)
Aldus Huxley: Uljas uusi maailma
George Orwell: Vuonna 1984

Suomalaisia
Juhani Aho: Juha, Rautatie
Minna Canth: Työmiehen vaimo
Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti